Jedzenie na zdrowie

Nie zawsze żyjemy racjonalnie i przywiązujemy właściwą uwagę do sposobu odżywiania się. Zazwyczaj popadamy w skrajności. I albo za mało czasu poświęcamy na jedzenie, albo też nadmiernie poświęcamy uwagę jedzeniu. Najbardziej racjonalne byłoby wypośrodkowanie tych dwóch biegunów, z których ani jeden, ani drugi dobry nie jest.

Dlaczego żadna z powyższych skrajności nie jest dobra dla zdrowia człowieka ?

W przypadku nieprzywiązywania wagi do jedzenia spożywamy byle co, byle jak i byle gdzie.
W efekcie odżywiamy się daniami na wynos, fast foodami, węglowodanami, napojami gazowanymi. Unikając domowego, gotowanego jedzenia, które jest najzdrowsze.
Jadając w biegu spożywamy zbyt dużo kalorii i często „pustych kalorii”.
Poza tym spożywamy jedzenie szybko, co nie wpływa dobrze na nasz układ trawienny. Nie wspominając o tym, że jedzenie często jest niezdrowo przyrządzane, tzn. pikantne i smażone.
Nie zwracamy uwagi na tak ważne dla zdrowia szczegóły dopóty, dopóki nie zacznie szwankować nam zdrowie. Kierujemy się wyłącznie smakiem. Opamiętanie przychodzi zazwyczaj dopiero wtedy, gdy zaczynają się problemy ze zdrowiem.

Drugą skrajnością jest nadmierne pochylanie się nad każdym kęsem, który przychodzi nam przełknąć.
Ci którzy wpadli w taką pułapkę skrupulatnie sprawdzają skład i wartość każdego kęsa. Co w konsekwencji może doprowadzić do obsesji na tym punkcie, która nie pozwoli przełknąć prawie niczego.
Dlatego w każdej życiowej sytuacji, a także w sposobie odżywiania ważny jest zdrowy rozsądek i wypośrodkowanie spraw, a szczególnie tych związanych ze zdrowym i racjonalnym odżywianiem się.

Jedzenie, to znaczy odżywianie się ma być zdrowe i przyjemne. Będzie takie, gdy będziemy wiedzieli co jeść, gdzie jeść i jak jeść. Zdobycie umiejętności w tej kwestii nie jest jednostkowym działaniem, lecz procesem, którego uczymy się i musimy pilnować przez całe życie.

Artykuł przygotowany przy współpracy z Scandale Catering Dietetyczny Kraków.